Tiszta erdőt!

Elég a szemetes erdőkből

Mit tegyél ha II. világháborús robbanófejet találsz az erdőben...

2017. augusztus 10. 15:22 - GerillAnya

Don't panic!

Sétálgattunk kettecskén a férjemmel, az egyik közeli erdőben. Ugyan csak kiszaladtunk pár percre, magammal vittem a szokásos gumikesztyű-szemeteszsák kombót.

Hamar meg is telt a zsák.

20170809_184421.jpg

Egy kollégának is elege lehetett a sok eldobált szemétből, mert az egyik fára akasztva találtunk egy zacskónyi szemetet. Gondolom nem akarta hazáig cipelni, ezért tette a fára...Kuka itt sincs, nem feltétlenül támogatom az erdei kukákat, de azokon a helyeken ahol közel s távol nincs lakott teltpülés, lehet, hogy át kellene gondolnia a parkerdőnek a kukakérdést. 

20170809_183325.jpg

Végül ez is bekerült a zsákunkba, és elszállítottuk a legközelebbi kukához.

Sajnos, bár a helynél még ki is van táblázva, hogy vidd haza a szemetedet, rengetegen gondolják, hogy itt lerakhatják azt, ehhez az én felszerelésem most kevés volt:

Végül a sétánk hosszabbra sikerült, mint gondoltuk. Szemétszedés közben ezt találtuk, valószínűleg vaddisznók túrhatták elő a földből, a pilisben elég sok az ilyen háborús hagyaték...

Természetesen nem nyúltunk hozzá, sokszor az ilyen elfekvő skulóknak elég egy mozdítás és máris megvan az előrehozott augusztus 20. Nem sokat töprengtünk hát, hívtuk a 112-t, hogy bejelentsük, hiszen egy igen látogatott helyen találtuk, országos kéktúraútvonal mellett, akár egy kalandozó gyerek is rátalálhatott volna. Fél órás várakozás után meg is érkeztek a járőrök, akik megerősítették, hogy egy második világháborús emlékre bukkantunk. Hívták a tűzszerészeket, szerencsére őket már nem kellett megvárnunk, hiszen vártak minket már nagyon otthon a gyerekek... 

Amennyiben hasonló dolgot találsz MINDENKÉPP:

  • HÍVD A 112 SZÁMOT
  • ADD MEG A PONTOS HELYET
  • VÁRD MEG A KIÉRKEZŐ RENDŐRÖKET

Amit SEMMIKÉPP NE TEGYÉL:

  • NE NYÚLJ HOZZÁ!
  • NE MOZDÍTSD MEG!
  • NE EMELD FEL!
  • NE MENJ HAZA ANÉLKÜL, HOGY ÉRTESÍTENÉD A HATÓSÁGOT!
  • ÉS FŐLEG: NE ESS PÁNIKBA!

 

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szemetszedes.blog.hu/api/trackback/id/tr4212731810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2017.08.11. 00:24:23

A szemétszedésért vállvereg.

Azon mi is el szoktunk gondolkodni, hogy egy turistaúton legyenek-e szemetesek, vagy sem. Ha ugyanis egy pihenőhelyen van szemetes, az pár óra alatt megtelik pillepalackkal és sörösdobozzal, viszont az erdészetek tipikusan hetekig nem ürítenek. Ha nincsen szemetes, akkor sokan inkább hazaviszik a hulladékot magukkal (de legalább az első faluig). Aki meg bunkó, az így is, úgy is szétdobálja az erdő közepén.

A vége viszont lololol. Egyszer egy aknagránátot találtunk egy játszótértől 5 méterre. Tűzszerészek számát kikeressük, velük beszélünk. Hát, most nem érnek rá, nagyobb munkákban vannak, szóljunk a rendőröknek.
A 112 ügyeletese nem tud semmit, hívjuk inkább a tűzszerészeket. (Ez már megtörtént.) A kerületi rendőrkapitányságot felhívva nincs szabad járőr stb.
Szóval ha egy játszótér melletti robbanószert ilyen szinten leszarnak a hatóságok, akkor szerintem az erdő közepén nyugodtan tábort verhetsz, mire kimennek. Nektek úgy látszik, mázlitok volt.

Rox 2017.08.11. 07:15:53

Rokonszenves poszt, riszpekt.

Több hasonló élményben volt részem (erdei szemétszedés, illetve tüzérségi lövedék/gránát találás) és a következőket tudtam meg & tapasztaltam:

- A tűzszerész zászlóalj nem vonul ki lakossági bejelentésre, hanem csak akkor, ha a rendőrség, mezőőrség, jegyző hívja ki őket, ezért érdemes első körben a rendőrségnél vagy a jegyzőnél bejelentést tenni.

- Csatlakozom a poszthoz: NEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI! Lehetséges, hogy a gyújtószerkezetben lévő robbanóanyag a sok évnyi hőingadozás hatására átkristályosodott és brizánssá vált, vagyis ütésre, rázkódásra is robbanhat.

- Célszerű rögzíteni a GPS koordinátákat és a helyszín pontos leírásával csatolni a bejelentéshez.

- A robbanótest in situ helyszíni megjelölése többféleképp történhet. Általában megfelelő két keresztbe rakott ág, botra tűzött pillepalack sb. Ha volt nálam papír és toll, akkor hevenyészett figyelmeztető táblát is készítettem.

- A tűzszerészek kb. a bejelentéstől számított 5-30 nap alatt viszik el.

OkoskaTo:rp 2017.08.11. 07:49:54

@Rox: Hacsak valamely hadi régiségeket, vagy robbanóanyagokat gyűjtő eszement nem szedi össze hamarabb. :-(

Lángharcos 2017.08.11. 11:24:52

@OkoskaTo:rp: Az olyan előbb-utóbb kiszelektálódik a génállományból. :D

Mr. Rocketfinger 2017.08.11. 11:54:51

bocs az offtopicért, de képtelen vagyok felfogni, hogy a magyar ember miért nem tudja kivinni a szarját az erdőből? üccsis/sörösdoboz, csokispapir, pzs, szendvics csomagolás, stb. ha valahogy kijutott az erdőbe, akkor nyilván ki is tudna jutni onnan, ráadásul a tartalma fogyasztás után már nem húzza a hátát. nem egy rocket science.

Duplaxiii 2017.08.11. 12:39:47

@Mr. Rocketfinger:
Valójában ez akérdés!
Amikor mi jártuk az erdőket (mert régen ez nagyobb divat volt), akkor eleve úgy készültünk. A kaja szendvicsek voltak, a szemét így pár zacskó és szalvéta, ez elfér nálunk kifelé is. Sokszor amikor egy faluba értünk, ott "ürítettünk". Az ital sem gyári kólásdoboz és a mai ostoba rózsaszínkupakos pótvíz volt, hanem kulacs...
Nem értem, hogyan "keletkezik" ez a hatalmas szemétmennyiség. OK, tudom, ez a divattúrázóké...
Ahol meg főzni lehet, ott jellemzően a kijelölt parkoló is elérhető pár száz méteren belül! A cuccokat nem hátizsákokban viszed kilométereken át, kondérozni sem lehet bárhol. Ha ezt teszi egy család, elég egy zárható szemeteszsák és abba összeszedve kivihető az egész a parkolóig.

Duplaxiii 2017.08.11. 12:40:53

A robbanóeszközre van egy javaslatom:
írd rá, hogy EU-s pénz!
És majd a mészárosék odarohannak, és ha szerencséd van, a robbanófej még hatásos...

torró 2017.08.11. 13:15:24

Egyetértéssel a mindenki által leírtakkal, kicsit a szemét témát szeretném kicsit megbolygatni. Én a Balatonnál lakom és hihetetlen az emberek hozzáállása a szeméthez. Ugye mindenkinek fizetni kell az elszállításért, hova rakja ki a nyaraló tulajdonos? Az utca másik oldalára a szomszéd elé: Vagy kiteszi az utca elejére. Az autó bemegy az utcába. Horgászok! A mólón bizonyos méterenként szemetesek vannak. A tőle 3 méterre horgászó paraszt, hogy ezt kell mondjam, lusta elvinni a mocskát a szemetesig.Mi helybeliek, össze szedjük és belerakjuk, de megfogadtam, ha legközelebb ilyet látok szó nélkül tettlegesen seggbe rúgom! Nem vagyok kistermetű, úgyhogy megtehetem.Szóval hihetetlen amit lehet tapasztalni. Sokszor látom, hogy autóból is lazán dobja ki a szemetét bárhol.

eszkütyü 2017.08.11. 13:17:37

Gyerekkoromban a lakótelepünkön bárhol kezdtek el ásni a piros MTZ-k, mindig előkerült pár akna, kézigránát v. lövedék. Ilyenkor a melósok kupacba rakták a kocsma mellett, három karó, drótháló, oszt jónapot! Minket rettenetesen érdekelt a cucc, de mindig állt ott egy szaki, aki elzavart onnan. Másnap jöttek a tűzszerészek és elvitték. Egyszer pedig az erdei akadályversenyre menet botlott meg egy csaj egy, szárnyával a földből kiálló lövedékben. Dudus tanár úr a testével védte, amíg háromszáz gyerek elvonul mellette. Állítólag kemény pánceharcok voltak anno a Gerecsében.
süti beállítások módosítása